برنامه عمل مدیرعامل در زمینه دگرگونی دیجیتال
به گزارش مجله 90 جعبه، در دو قسمت قبلی این سلسله مطالب به دو مرحله از مراحل ده گانه ای که تحت عنوان برنامه عمل مدیرعامل در زمینه دگرگونی دیجیتال یا ده فرمان دگرگونی دیجیتال اشاره شد که عبارت بودند از تشکیل تیم های زبده از دانشمندان دیتا و منصوب کردن یک مدیر ارشد دیجیتال در سازمان. در ادامه به دو مرحله بعدی این فرآیند مهم و حساس اشاره خواهد شد:
3- انجام فعالیت ها و اقدامات به صورت تدریجی با هدف دستیابی به موفقیت و کسب ارزش های کاری
همان قدر که دور هم جمع کردن و هماهنگ سازی نیرو های داخلی سازمان در راستای ایجاد و توسعه دگرگونی دیجیتال دارای اهمیت است به همان مقدار باید به ارزش آفرینی به وسیله دگرگونی دیجیتال نیز توجه ویژه ای داشت. برای این کار عمل به سه توصیه زیر پیشنهاد می گردد:
خودتان را درگیر روش های پیچیده و بی سرانجام یکسان سازی دیتا نکنید
دست به اقداماتی در زمینه IT بزنید که به آسانی قابل سنجش و مقدار گیری باشند و بعد ها بتوانید مسائل و چالش های حوزه IT را به وسیله آن ها حل و فصل کنید.
از روش گام به گام برای اجرای پروژه های ارزش آفرین بهره ببرید
به طور کلی، فزونین راه برای ارزش آفرینی کاری به وسیله دگرگونی دیجیتال عبارت است از شناسایی پتانسیل های ایجاد نماینده نفع مالی با محور قرار دادن تکنولوژی های پیشرفته و پیش برنده دگرگونی دیجیتال و متمرکز شدن روی عوامل ایجاد نماینده ارزش پایدار. در واقع تیم ها می توانند با در پیش گرفتن یک روش گام به گام در اینجا با سرعت بیشتری به نتایج مورد انتظار خود دست یابند؛ چرا که در این حالت می توان پروژه ها را در مدت زمان کوتاه تری اجرا کرد و به سرانجام رساند و پس از سرانجام هر مرحله و انجام آسیب شناسی های کافی به مرحله بعدی گام نهاد. علاوه بر این باید دانست که روش گام به گام از نظر روان شناختی نیز برای اعضای تیم های کاری در حوزه IT مفیدتر هستند چرا که هم احساس مفید بودن و درگیر بودن در بخش های مختلف کار را در آن ها تقویت می نماید و هم باعث می گردد تا آن ها بتوانند به روشنی پیامد های مثبت و سازنده فعالیت های خود را لمس نمایند که در زمان اتمام هر مرحله از کار نمایان می شوند و بهتر به چشم می آیند و همه این ها می تواند انگیزه ای باشد برای کار بیشتر و بهتر در زمینه پیشبرد اهداف مرتبط با توسعه دگرگونی دیجیتال در سازمان.
4- به پیش بردن دیدگاه های استراتژیک و تداوم بخشیدن به آن
استراتژی دگرگونی دیجیتال باید متمرکز بر ایجاد و تداوم بخشیدن به ارزش های مالی باشد. برای نیل به این مقصود ضروری است در ابتدا یک نقشه جامع از زنجیره ارزش در صنعتی که در آن مشغول فعالیت هستید تهیه کنید و در گام بعدی نیز اقدام به شناسایی راه های دیجیتال کردن این زنجیره کنید. شما با این کار خواهید توانست به روشنی بفهمید که شکاف ها و کمبود ها در سازمان تان برای دگرگون شدن دیجیتال کدامند.
به طور کلی، نقشه زنجیره ارزش و استراتژی شما باید با موضوع مواردی همانند بهینه سازی موجودی، بهینه سازی فراوری، نگهداری مبتنی بر پیش بینی با یاری هوش مصنوعی و مشتری مداری هوشمند شکل بگیرد. اینکه شما چگونه این استراتژی و نقشه را دنبال کنید بستگی به این دارد که شما چگونه و کجا بتوانید ارزش های کاری تان پیدا کنید و چطور می توانید این ارزش ها را به مزیت های مالی و اجتماعی در خور توجهی تبدیل کنید. تنها کافی است با استفاده از یک رویکرد گام به گام به پیش بروید و با پشت سر گذاشتن هر کدام از مراحل به یکسری اهداف کاری تان دست پیدا کنید.
در این میان دو عنصر کلیدی برای پیشبرد استراتژی شما وجود دارد که عبارتند از: محک زدن و ارزیابی از نیرو های ساختارشکن در صنعت.
محک زدن
دگرگونی دیجیتال نیز به مانند تمام جنبه های دیگر کسب و کار در موقعیت رقابتی اتفاق می افتد و واقعیت این است که تمام شرکت ها و سازمان به تدریج وارد گود رقابت بر سر دگرگونی دیجیتال خواهند شد؛ بنابراین ضروری است شما درک و شناخت دقیقی از ظرفیت ها و قابلیت های سازمانی تان در مقایسه با رقبای تان داشته باشید. علاوه بر این شما باید به طور پیوسته از خود بپرسید که مقدار توسعه و رواج دگرگونی دیجیتال در بخش و صنعتی که در آن فعالیت می کنید تا چه حد است؟ مرز های نهایی دیجیتال شدن در صنعت تان کجاست؟ و شما در چه فاصله ای با این مرز ها قرار دارید؟ پاسخ های داده شده به این سوالات و پرسش های مشابه می تواند آگاهی شما نسبت به منظره های آینده دگرگونی دیجیتال در سازمان تان را به شدت افزایش دهد و تصمیم گیری در این زمینه را برای شما آسان تر سازد.
فرآیند محک زدن می تواند در قالب چهار گام زیر انجام گردد:
1- ممیزی روش های کنونی برای اجرای دگرگونی دیجیتالی
2- رتبه بندی توانمندی ها و قابلیت های شما در برابر رقبا
3- شناسایی فزونین و مبتکرانه ترین اقدامات اجرا شده به وسیله رقبا در زمینه اجرای دگرگون سازی دیجیتالی
4- توسعه یک نقشه راه برای بهبود توانمندی ها و ارتقای ظرفیت ها
به طور کلی، هنگامی که شما بتوانید توانمندی های دیجیتال سازمان تان را ارتقا دهید و به سطوح عملکردی بالاتری دست یابید آنگاه خواهید توانست به روشنی دریابید صنعتی که در آن مشغول فعالیت هستید چگونه تغییر خواهد نمود و اینکه شما چطور و از چه راه هایی باید خود را برای آینده آماده کنید. شناخت تهدید ها و مخاطرات و کوشش برای یافتن راه هایی برای تبدیل آن ها به فرصت نیز می تواند گامی باشد محکم و اثرگذار در مسیر دستیابی به مزیت های رقابتی در زمینه دگرگونی دیجیتال و فزونی یافتن بر رقبا.
ارزیابی نیرو های ساختارشکن
توسعه استراتژی شما نیازمند ارزیابی دقیقی از صنعتی که در آن فعالیت می کنید و بعلاوه نیرو های ساختارشکن و تحول ساز در آن است که این ارزیابی به نوبه خود می تواند چالش برانگیز و پیچیده باشد چرا که نه فقط به معنای شناسایی تهدید های برآمده از رقبای شناخته شده و تعیین شماست بلکه باید تهدید های احتمالی خارج از صنعت را نیز شناسایی کند. این تهدید ها می توانند شامل کوشش رقبا برای دستیابی به روش های باکیفیت تر و کم هزینه تر و دیجیتالی تر باشد و بعلاوه اقدامات آن ها برای ورود به حوزه های نو و نوآوری های دیجیتال بی سابقه. تهدید های خارج از سازمان هم می تواند به واسطه بروز مسائل امنیتی و مسائل در بخش روابط عمومی سازمان اتفاق بیفتند یا ناشی از ورود شرکت هایی خارج از صنعت یا شرکت های نوظهور باشند.
علاوه بر این ها می توان به شاخص های دیگری همانند وجود تکنولوژی های اختصاصی، کارآمدی عملیاتی بالا و تحت کنترل داشتن کانال های توزیع نیز اشاره نمود که کمیت و کیفیت تاثیرپذیری صنایع و شرکت ها در نتیجه توسعه دگرگونی دیجیتال را تا حد زیادی تعیین می نمایند و آگاهی از آن ها می تواند به تصمیم گیرندگان سازمانی برای تدوین استراتژی های کلان و برنامه های راهبردی شان یاری شایانی کند و آن ها را با دیدی باز به سمت دریای پرتلاطم آینده هدایت کند.
نویسنده: توماس ام زیبل
مترجم: سید حسین علوی لنگرودی
منبع: کتاب Digital Transformation
منبع: فرارو