مردی که نقشه های راهنمای مترو تهران را طراحی کرد
به گزارش مجله 90 جعبه، دیروز یکی از طراحان و گرافیست های برجسته کشور درگذشت. حتی اگر نام مسعود سپهر را نشنیده باشید، طراحی هایش را برای لوگوهای مترو دیده اید.
به گزارش خبرنگاران، مسعود سپهر در پی پیش آمد حادثه و بعد از سپری کردن بیش از دو هفته بیهوشی کامل در صبح روز 9 بهمن ماه سال 1401 در بیمارستان شهدای تجریش تهران دار فانی را وداع گفت.
سپهر متولد شهریور 1335 در تهران بود و سال 1356 از کالج چاپ لندن در رشته تایپوگرافیک و برنامه ریزی چاپ، فارغ التحصیل شد. وی بعلاوه فارغ التحصیل دوره آموزش تکمیلی از مرکز آموزش اَپِل، (فرانسه 1372) بود. او 1357 تا 1358 طراح گرافیک در شرکت طراحی پیتر هَچ، در لندن بود و از دهه 1360 تا کنون مؤسس و مدیر کارگاه گرافیک سپهر در تهران بود و از وزارت فرهنگ و آموزش عالی، درجه دکترای حرفه ای دریافت نموده بود.
او عضو هیئت مؤسس انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران بود و از سال 1376 تا زمان فوت در سمت نایب رئیس، عضو هیئت مدیره ، بازرس و خزانه دار فعالیت مستمر می کرد. او اولین نظام نامه شورای جهانی طراحی را نیز ترجمه کرد. سپهر عضویت هیئت مشاوران و داوران اولین و دومین دوسالانه طراحی گرافیک ایران را نیز در کارنامه داشت. این طراح گرافیک تجربه تدریس در دانشگاه تهران، دانشگاه هنر، دانشگاه هنر اصفهان، دانشگاه آزاد و...عضو کارگروه سه نفره تدوین دروس و بازنگری واحدهای درسی رشته ارتباط تصویری، برای دانشگاه های کشور را دارد. سپهر در دو دهه گذشته استاد راهنما و مشاور رساله های دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشدِ رشته گرافیک بوده است.
تمرکز این طراح در چهار دهه اخیر در حوزه های طراحی نشانه و نام نوشته برای مؤسسه ها، شرکت ها و محصول های مختلف و طراحی هویت جامع تصویری بوده است. طراحی هویت جامع بصری علائم و تابلوهای کلیه شعب بانک صادرات ایران و طراحی نقشه جامع مسیرهای قطارهای شهری (مترو تهران) از جمله کارهای اوست. همکاری در طراحی کارت ملی از دیگر کارهای مهمِ این طراح است. دیگر کار ماندگار سپهر طراحی نشان های عالی و ملی است که برای ارج نهادن به نخبگان و مفاخر اهدا می گردد.
طراحی قلم برای حروف فارسی از دیگر حوزه های مهم کاری سپهر است. قلم های یکان، برکت و آموزه از مهم ترین فونت های فارسی طراحی شده به وسیله این طراح است.
- سپهر در کنار کار گرافیک و تدریس، پژوهشگر، نویسنده و مترجم توانایی بود که جامعه گرافیک ایران بسیار از حاصل کارهایش بهره می گیرد. از فعالیت های تالیف و نگارش او می توان به ترجمه کتاب مبادی سواد بصری در سال 1368 اشاره نمود که تا به امروز به بیش از 55 چاپ رسیدهاست. مقالات پنتاگرام، شرحی بر نشانه و طراحی نشانه، و تجزیه و تحلیل آثار گرافیک بعضی دیگر از کتاب های اوست. او دبیر مجموعه کتاب های مبادی مباحث کارشناسی و طراحی گرافیک در ارتباط تصویری بود که از سال 1395 شروع شد.
- طراح علائم و نشانه های مترو درگذشت
مراسم وداع با پیکر مسعود سپهر، چهارشنبه، 12 بهمن، ساعت ده صبح از محل خانه هنرمندان برگزار خواهد شد.
منبع: همشهری آنلاین