5 روش برای یادگیری زبان به وسیله خواندن آثار ادبی
به گزارش مجله 90 جعبه، هیچ چیزی بهتر از مطالعه یک کتاب خوب، نمی تواند حال و هوایمان را عوض کند. چه بهتر که خواندن کتاب، همراه با یادگیری یک زبان نو باشد. یعنی با یک تیر دو نشان زدن. در این مقاله یاد می گیریم که چطور با در نظر گرفتن 5 نکته ساده از فرصت مطالعه به برترین نحو استفاده کنیم و مهارت های خود را در یادگیری یک زبان نو بهبود ببخشیم. با خبرنگاران همراه باشید.
با مطالعه کتاب، چیزهای زیادی درباره زبانی که در حال یادگیریش هستید، می آموزید. در واقع با مطالعه علاوه بر اینکه پیغام نویسنده را دریافت می کنید، مهارت های زبانی خود را نیز تقویت می کنید. به عبارت دیگر با خواندن کتاب هم شیوه زندگی و هم شیوه یادگیری زبانتان را بهبود می بخشید.
یادگیری یک زبان تازه فقط شامل دستور زبان و لغات نیست. زبان، دید تازه ای رو به جهان است. زمانی که کتابی را به یک زبان دیگر مطالعه می کنید، نه تنها یک محتوای تازه بلکه ساختار و شکل و شمایل تازهی از جهان را مشاهده می کنید. کلمات و اصطلاحاتی که نویسنده کتاب برای بیان مقصودش از آن ها بهره گرفته است، برترین منبع برای آموزش زبان تازه و گگرددن افق های تازه به جهان هستند.
پس اگر با این مقدمه متقاعد شدید که خواندن آثار ادبی به زبان های دیگر یکی از برترین روش ها برای یادگیری زبان است، در ادامه با ما همراه باشید.
این نکته را فراموش نکنید که همه آثار ادبی برای یک زبان آموز، پیچیده و سخت نیستند. ادبیات بچه ها در عین سادگی، بسیار عمیق و پرمحتوا است و برای زبان آموزان مبتدی مناسب است.
با در نظر گرفتن این پنج نکته هنگام مطالعه ادبیات یک زبان تازه، می توانید از این فرصت برای یادگیری زبان برترین بهره را ببرید.
1. یک فرهنگ لغت دم دست داشته باشید
جستجوی کلمات تازه در فرهنگ لغت یکی از ساده ترین و موثرترین روش های یادگیری است. این شیوه شامل این مراحل است: خواندن متن، خط کشیدن زیر کلماتی که بلد نیستید، جستجوی کلمات در یک فرهنگ لغت مطمئن، یادداشت کردن معنای کلمات .
نکته مهمی که هنگام اجرای این شیوه فراموش نکنید، این است که کلماتی را که در فرهنگ لغت پیدا می کنید روی هر تکه کاغذ یا دفتر یادداشتی که دم دستتان بود یادداشت نکنید. ممکن است این برگه یا دفتر یادداشت بعدها در گوشه ای از کشو خاک بخورد و مدت ها به آن سر نزید . برای یادداشت کردن معنای کلمات تازه، یک دفترچه منسجم و واحد داشته باشید. همه کلمات تازهی را که یاد می گیرید در آن یادداشت کنید تا مرور کردن آن را فراموش نکنید. در غیر این صورت تمام کوشش های شما بی نتیجه می مانند. حتی اگر کلمات مربوط به موضوعات و کتاب های مختلف را یکجا یادداشت کنید بازهم مسئله ای نیست. با این شیوه، یادداشت هایتان همواره در دسترس خواهند بود .
نکته دیگر این است که برای این کار یک دفتر یادداشت کوچک و جیبی در نظر بگیرید. به این ترتیب می توانید این دفتر یادداشت کوچک و سبک را زمانی که در خانه نیستید همه جا همراه خود ببرید و از وقت های آزادتان برای مرور لغات بهره ببرید. زمانی که بیرون از خانه هستیم وقت تلف شده زیادی داریم. در صف بانک، در اتاق انتظار مطب پزشک، در صف اتوبوس، در ترافیک و... از زمان های مرده خود به برترین شکل ممکن بهره ببرید .
البته امروزه دفترچه های یادداشت مجازی نیز در اختیار ما هستند . Evernote یکی از همین اپیلیکیشن ها است که می توانید از آن درگوشی هوشمند خود بهره ببرید. می توانید در این اپلیکیشن یادداشت هایی با امکان افزودن متن، صدا، چک فهرست، عکس یا هر چیز دیگری که می خواهید به خاطر بسپارید، ایجاد کنید. این اپلیکیشن برای انجام کارهای روزمره و یادداشت کردن سریع کلمات نیز بسیار مناسب است .
اما چطور می توانیم این حجم از کلمات را به خاطر بسپاریم؟
یکی از برترین روش ها برای به خاطر سپردن کلمات، استفاده از نرم افزارهایی است که از شیوه تکرار فاصله دار (Spaced Repetition) استفاده می نمایند . نرم افزارهایی مانند Anki یا Memrise یا سایر اپلیکیشن های مشابه، یادگیری کلمات را ساده تر و موثرتر می نمایند .
2. کتاب را به همراه ترجمه اش مطالعه کنید
این شیوه نسبت به روش قبل به کوشش بیشتری احتیاج دارد اما بدون شک ارزش وقت گذاشتن دارد. این روش را می توان مطالعه تطبیقی یا قیاسی نامید. یعنی هم زمان کتاب زبان اصلی و ترجمه آن را مطالعه کنید و متن ها را باهم تطبیق بدهید.
البته این شیوه تنها برای خواندن متن نیست. برای یادداشت کردن هم می توانید از آن بهره ببرید. قسمت های جالب کتاب، نقل قول ها و لغات مورد توجه تان را به دو زبان در یک دفتر یادداشت کنید. دفتری که همواره در دسترس باشد تا برای مرور کلمات از آن بهره ببرید. این شیوه وقت زیادی از شما می گیرد اما موجب یادگیری عمیق کلمات می گردد.
راه دیگر برای استفاده از این متد، خواندن کتاب های دوزبانه است. این راه، ساده تر است چراکه فقط یک کتاب با خود حمل می کنید اما شیوه یادداشت برداری از نکات، کلمات تازه و بخش های برگزیده کتاب، کاملاً مشابه روش قبل است.
احتیاج به شرح نیست که خواندن یک کتاب به دو زبان مختلف واقعاً جالب است و تجربه لذت بخشی برای شما خواهد بود. می توانید کتاب موردعلاقه تان را به زبان موردعلاقه تان مطالعه کنید و هم زمان با خواندن یک کتاب تازه، نکات مهمی از هر دو زبان را یاد بگیرید و به دامنه لغات خود بیافزایید.
3. کتاب های کمیک و داستان های مصور بخوانید
خواندن کتاب های کمیک و مصور یکی از روش های سرگرم نماینده برای یادگیری زبان است. حتی کتاب های کمیک استریپ که متن و تصویر را ترکیب می نمایند می توانند یاری زیادی در یادگیری شما بنمایند. چرا که عکس های موجود در کتاب به درک بهتر مفاهیم آن یاری می نمایند.
مزیت این روش این است که در کنار سرگرم شدن و لذت بردن از محتوا، نکات مهمی را درباره زبان یاد می گیرید و ظاهر مجذوب کننده این کتاب ها شما را خسته نمی نماید.
4. هم زمان با گوش دادن به کتاب صوتی، آن را مطالعه کنید
یکی از روش های محبوب در یادگیری زبان این است که هم زمان با گوش دادن به کتاب صوتی آن را مطالعه کنید. درست مثل شیوه قبل که دو کتاب را هم زمان مطالعه می کردید، در این روش نیز از دو شکل مختلف مدیا یعنی محتوای متنی و محتوای صوتی کتاب بهره می برید. هیچ چیزی بهتر از این نیست که در حال خواندن یک متن به صدای گوینده نیتیو گوش دهید.
خواندن و شنیدن به طور هم زمان به سرعت به بخشی از عادات روزمره شما تبدیل خواهد شد. بعضی از افراد ممکن است در ابتدا برای انجام این روش با مشکل روبرو شوند چراکه تمرکز کردن بر هردوی آن ها برایشان سخت است اما به مرور که این شیوه را در پیش بگیرند نه تنها خسته نمی شوند بلکه از آن لذت خواهند برد.
گوش دادن همراه با خواندن تاثیر مثبتی در بهبود تلفظ شما دارد. با گوش کردن متوجه می شوید که کدام کلمات را اشتباه تلفظ می کردید و کدام کلمات ممکن است بیش از یک تلفظ داشته باشند. لازم نیست از یک رمان بلند آغاز کنید. خواندن یک شعر کوتاه نیز برای آغاز استفاده از این روش، ایده آل است.
این روش، زمانی که مجبور هستید یک کتاب کسل نماینده را بخوانید می تواند یاری نماینده باشد. مثلاً کتابی که استاد دانشگاه برای مطالعه مشخص نموده و علاقه ای به آن ندارید.
شاید فکر کنید که تهیه کتاب های صوتی هزینه زیادی برای شما دارد اما این طور نیست. سایت ها و منابع مختلفی وجود دارند که به وسیله آن ها می توانید کتاب های صوتی را رایگان دانلود کنید.
یکی از این سایت ها LibriVox (librivox.org) است؛ یک منبع رایگان که کتاب های صوتی بی شماری را از زبان های مختلف و نویسنده های مختلف در اختیار شما می گذارد. البته فقط آثار نویسنده های قدیمی را می توانید در آن پیدا کنید چون آثارشان شامل قانون حق امتیاز نیستند.
5. از مطالعه کتاب های ساده آغاز کنید
خواندن کتاب های جین آستن برایتان سخت است؟ چرا از نسخه های ساده شده آثار نویسندگان بزرگ که برای زبان آموزان تهیه شده استفاده نمی کنید؟
خواندن چنین کتاب هایی یاری زیادی به یادگیری زبان می نمایند. این شیوه مطالعه را مطالعه تسهیل شده می نامند.
مطالعه نسخه های ساده شده آثار بزرگ ادبی به شما یاری می نماید که علاوه بر خواندن و آشنایی عمیق با این آثار، مهارت های زبانی خود را نیز تقویت کنید. این کتاب ها معمولاً در سطوح مختلف از مبتدی تا پیشرفته دسته بندی می شوند. این بدان معنا است که حتی اگر مبتدی نباشید می توانید از این کتاب های ساده بهره ببرید و لازم نیست برای خواندن یک کتاب، سطحی پایین تر از سطح زبان فعلی خود را انتخاب کنید.
فایده مهم و بزرگ دیگر این کتاب ها این است که آن ها با هدف آموزش زبان ایجاد شده اند. بنابراین بسیاری از آن ها دارای تمرین های درک مطلب، دستور زبان و کلمات تازه هستند.
حسن بزرگ دیگر این کتاب ها این است که معمولاً با کتاب صوتی به همراه یک سی دی عرضه می شوند. بنابراین می توانید هنگام مطالعه به صدای گوینده نیتیو گوش بدهید و با تلفظ کلمات تازه آشنا شوید.
کتاب های خواندن آسان فقط برای آثار ادبی انگلیسی نیستند. با یک جست وجوی ساده در گوگل می توانید از این دست کتاب ها به زبان های مختلف پیدا کنید و از خواندن آن ها لذت ببرید.
منبع: کجارو / fluentin3months.com