رابطه نمک و افزایش وزن
به گزارش مجله 90 جعبه، نمک طعم غذا را بهبود می دهد و اغلب افراد از خوردن غذاهای خوش نمک تر بیشتر لذت می برند تا غذاهای کم نمک. بنابراین وقتی مقدار نمک در غذا بیشتر باشد، افراد حجم غذای بیشتری مصرف می نمایند.
متخصص علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه نمک جزو چاشنی هایی است که نگرانی های بسیاری در مورد مصرف زیاد آن مطرح شده است، به بیان ارتباط مصرف نمک و چاقی پرداخت.
به گزارش ایسنا، سیده پریسا موسویان دوشنبه 26 دی در یک کارگاه آموزشی، مقدار مجاز نمک مصرفی را یک قاشق مرباخوری در روز بیان و اظهار داشت: در ایران مصرف نمک دو برابر مقدار توصیه شده است.
او ادامه داد: مصرف زیاد نمک باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماری های مختلف از جمله فشارخون بالا، بیماری های قلبی عروقی و کلیوی می گردد. علاوه بر این تحقیقات تازه نشان می دهد افرادی که رژیم غذایی غنی از نمک استفاده می نمایند، اغلب وزن و دور کمر بیشتری در مقایسه با افرادی دارند که نمک کمتری مصرف می نمایند.
متخصص علوم تغذیه گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در مورد اینکه نمک چگونه می تواند باعث افزایش وزن گردد، عنوان نمود: مصرف بالای نمک باعث افزایش مقاومت بدن در پاسخ به هورمون لپتین می گردد. هورمون لپتین به عنوان هورمون سیری شناخته می گردد که ترشح آن منجر به ایجاد احساس سیری در فرد می گردد. در شرایطی که مقاومت به هورمون لپتین ایجاد گردد، فرد با وجود ترشح این هورمون احساس سیری نخواهد کرد و در نتیجه غذای بیشتری مصرف می نماید.
موسویان اظهار داشت: نمک طعم غذا را بهبود می دهد و اغلب افراد از خوردن غذاهای خوش نمک تر بیشتر لذت می برند تا غذاهای کم نمک. بنابراین وقتی مقدار نمک در غذا بیشتر باشد، افراد حجم غذای بیشتری مصرف می نمایند.
او عنوان نمود: بعلاوه پژوهشوهای اخیر نشان داده افرادی که بیشتر به طعم نمک حساس هستند، میل بیشتری به خوردن غذاهای چرب دارند و همین مسئله آنها را در معرض خطر چاقی قرار می دهد.
به گفته این متخصص تغذیه، مصرف غذاهای پرنمک یا شور منجر به افزایش تشنگی می گردد. بیشتر افراد برای رفع کردن تشنگی از نوشیدنی های شیرین پر کالری و غیر مغذی استفاده می نمایند که این امر کالری دریافتی افراد را افزایش و در نهایت منجر به چاقی و اضافه وزن می گردد.
موسویان در پاسخ به این سوال که چگونه مصرف نمک را کاهش دهیم؟ تاکید نمود که باید از گذاشتن نمکدان در سفره یا میز غذا پرهیز گردد و برای بهبود طعم غذا به جای نمک از سبزی های تازه و معطر(مثل ریحان، آویشن) و لیموترش استفاده کنیم.بعلاوه مصرف غذاهای شور مثل آجیل شور، خیارشور و کلم شور را محدود و از مصرف چاشنی ها و سُس هایی مانند سس گوجه فرنگی و سویا سس که سرشار از نمک است، پرهیز کنیم.
او بعلاوه با تاکید بر این نکته که باید در برنامه غذایی روزانه از پنیر کم نمک و دوغ کم نمک استفاده کنیم، گفت: باید مصرف گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس که حاوی نمک زیادی است را به کمترین مقدار ممکن برسانیم و غذاهای کنسروی حاوی نمک فراوان است، مصرف آنها را کاهش دهیم و در صورت مصرف، از انواع کم نمک استفاده کنیم.بعلاوه مصرف تنقلات غذایی کم ارزش و پرنمک مثل پفک، چیبس، چوب شور، کراکر و موارد مشابه را محدود کنیم.
منبع: عصر ایران