سهم 300 میلیون مترمکعبی پساب در احیای دریاچه ارومیه
به گزارش مجله 90 جعبه، ارومیه- خبرنگاران- استفاده از پساب از جمله 27 راه حل مصوب ستاد احیای دریاچه ارومیه برای احیای این پهنه آبی با سهم آب آورد 300 میلیون مترمکعبی در سال محسوب می گردد که در چهار سال گذشته طرح های مهمی با سرمایه گذاری کلان برای تحقق آن، تعریف و اجرایی شده است.

به گزارش خبرنگاران، انتقال پساب به عنوان یک راه حل علمی و فاقد مسائل زیست محیطی برای افزایش آب دریاچه ارومیه پس از تشکیل ستاد احیای این پهنه آبی در سال 1393 و به عنوان یکی از طرح های 27 گانه مصوب برای بهبود وضعیت دریاچه در دستور کار نهاده شد و اکنون بخش مهمی از طرح های مربوط به آن در حال بهره برداری است.
مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق و سخنگوی ستاد احیای دریاچه ارومیه با اطمینان بخشی نسبت به رعایت استانداردهای زیست محیطی در انتقال پساب به دریاچه ارومیه گفت: 99.9 درصد محتوای فاضلاب را آب تشکیل می دهد و تنها یک صدم (0.1) درصد آن مواد آلی است که اگر این میزان کم هم از آب جدا گردد، همان آب باقی می ماند.
مسعود تجریشی با بیان اینکه مصرف فاضلاب ها موضوع بدی نیست، ولی رعایت استانداردهای زیست محیطی و بهداشتی در این امر ضروری به نظر می رسد، اضافه نمود: به همین خاطر تاکید داریم که فاضلاب تصفیه شده و منطبق با استانداردها وارد دریاچه گردد.
وی اضافه نمود: قرار است 250 تا 300 میلیون مترمکعب پساب از استان های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی وارد دریاچه ارومیه گردد که همه استانداردها در این خصوص رعایت خواهد شد.
وی گفت: انتقال فاضلاب تصفیه شده شهری به دریاچه ارومیه هیچ مانع زیست محیطی، فنی و بهداشتی ندارد و ستاد احیا همه مسائل فنی و تخصصی را رعایت می نماید.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری آذربایجان غربی به عنوان مجری این طرح نیز گفت: قرار است سالانه 105 میلیون مترمکعب پساب تصفیه شده و فاقد تاثیرات منفی زیست محیطی به بستر دریاچه ارومیه راهنمایی گردد.
رسول اکبری اضافه نمود: با در نظر دریافت پساب تصفیه خانه نقده، مدول اول و دوم فاضلاب ارومیه، مهاباد، میاندوآب، سلماس و بوکان هم اکنون حدود 60 میلیون مترمکعب پساب به وسیله خطوط یا رودخانه ها به پیکره دریاچه راهنمایی می گردد.
وی اضافه نمود: با تخصیص اعتبار سال 1397 به میزان 468 میلیارد ریال، تصفیه خانه فاضلاب گلمان در ارومیه نیز طی ماه های اخیر به بهره برداری رسید و در صورت تخصیص 200 میلیارد ریال اعتبار در امسال از محل اعتبارات احیای دریاچه ارومیه، مدول سوم تصفیه خانه فاضلاب ارومیه نیز تا خاتمه شهریور امسال افتتاح خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری آذربایجان غربی با بیان اینکه چندی پیش فاز اول خط انتقال پساب تصفیه خانه فاضلاب ارومیه نیز به طول هفت کیلومتر به اتمام رسید، گفت: با در نظر دریافت اعتبار سال گذشته و تخصیص اعتبار لازم به میزان 150 میلیارد ریال در امسال، مابقی خط انتقال به طول چهار کیلومتر هم تا خاتمه شهریور تکمیل می گردد.
اکبری بیان نمود: این شرکت در شهرستان های حوضه آبریز دریاچه ارومیه با اعتباری بالغ بر 6 هزار و 228 میلیارد ریال احداث شبکه جمع آوری فاضلاب فرعی و اصلی به طول هزار و 100 کیلومتر، احداث تصفیه خانه های فاضلاب به ظرفیت 115 هزار 563 متر مکعب در شبانه روز و احداث 30 ایستگاه پمپاژ را دستور کار قرار داده است.
وی اضافه نمود: یکهزار و 900 میلیارد ریال از این میزان اعتبار دریافت و 300 کیلومتر شبکه فرعی، اصلی و خط انتقال، 6 واحد ایستگاه پمپاژ و افزایش ظرفیت تصفیه خانه فاضلاب به میزان 6 هزار و 400متر مکعب در شبانه روز صورت گرفته است.
مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی هم در مورد انتقال پساب از تصفیه خانه های این استان به دریاچه ارومیه گفت: در حال حاضر انتقال پساب فاضلاب شهرهای تبریز و عجب شیر در دستور کار این شرکت واقع شده است.
یوسف غفارزاده اضافه نمود: طول طرح انتقال پساب فاضلاب تبریز به دریاچه ارومیه 52 کیلومتر است که قطعه اول به طول 10 کیلومتر در دست اجرا بوده و تاکنون 6.5 کیلومتر آن اجرایی شده است.
وی اضافه نمود: طرح انتقال پساب شهرستان عجب شیر به دریاچه ارومیه نیز 9 کیلومتر طول دارد که از این میزان، 6 کیلومتر به اجرا درآمده است.
وی بیان نمود: با اجرای طرح های انتقال پساب خروجی تصفیه خانه های شهرهای استان به پیکره آبی دریاچه ارومیه، سالانه حدود 123 میلیون مترمکعب پساب تصفیه شده از آذربایجان شرقی وارد این پهنه آبی می گردد.
مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی نیز گفت: پساب تصفیه شده فاضلاب 12 شهر حوضه آبریز دریاچه ارومیه به این دریاچه سرازیر می گردد که اقدامات اجرایی این پروژه ها در دستور کار واقع شده است.
فرهاد سرخوش بیان نمود: تکمیل و توسعه تاسیسات فاضلاب ارومیه، بوکان، سلماس، میاندوآب، نقده و ایجاد تاسیسات فاضلاب گلمان ارومیه، شاهین دژ و مطالعه و اجرای سامانه فاضلاب اشنویه، محمدیار و مطالعه فاضلاب قوشچی، نوشین شهر، تازه شهر، چهاربرج و احداث خط انتقال پساب فاضلاب گلمان ارومیه و پساب شهر ارومیه از جمله اقدامات در راستای احیای دریاچه ارومیه است.
وی گفت: همزمان با اجرای طرح های تصفیه فاضلاب در آذربایجان غربی، آنالیز روند تصفیه اصولی و بهداشتی فاضلاب نیز صورت می گیرد تا مسئله ای در این خصوص ایجاد نگردد.
وی بیان نمود: استفاده از پساب تصفیه شده در راستای احیای دریاچه ارومیه، یاری شایانی به افزایش تراز آبی این دریاچه می نماید و بسیار موثر است.
به گزارش خبرنگاران به عقیده بسیاری از کارشناسان، انتقال این پساب به دریاچه ارومیه با لحاظ ملاحظات زیست محیطی در افزایش آب این دریاچه اثر بسیاری دارد و در کنار انتقال پساب از شهرهای آذربایجان شرقی به ویژه تبریز می توان زمینه افزایش بیش از 300 میلیون مترمکعبی آب دریاچه در سال را فراهم کرد که رقمی قابل توجه به نظر می رسد.
هرچند باید با اختصاص اعتبار مناسب و استفاده از ظرفیت های سرمایه گذاری، روند اجرای طرح های مربوط به تصفیه خانه های این حوضه آبریز تسریع گردد.
8137 /3072/518
گزارش از: سیده فاطمه سجادی
منبع: ایرنا