طرز تهیه واویشکا؛ خوراک ساده و لذیذ گیلانی
به گزارش مجله 90 جعبه، با طرز تهیه واویشکا، یکی از غذاهای محلی استان گیلان با اصالتی از کشور روسیه آشنا شوید و با تهیه آن در منزل، یک غذای آسان و لذیذ شمالی بپزید.
واویشکا، یکی از خوراک های پرطرفدار و لذیذ گیلانی است که خاستگاه آن به کشور روسیه برمی گردد. این غذای خوشمزه پس از جنگ جهانی دوم به آشپزخانه گیلانی راه پیدا کرد و پس از آن، تبدیل به یکی از محبوب ترین غذاهای این منطقه شد. واویشکا را می توان با انواع گوشت (مرغ، گوشت تکه ای و گوشت چرخ نموده یا دل و جگر مرغ یا گوسفند) یا به صورت کاملا گیاهی درست کرد. تخم مرغ، سیر، پیاز، گوجه فرنگی، رب گوجه فرنگی، آب لیموی تازه و ادویه از دیگر مواد تشکیل دهنده واویشکا هستند.
واویشکا از تنوع بی نظیری برخوردار است و می توان آن را با سیب زمینی یا بادمجان نیز درست کرد. این غذا را معمولا با پلو یا نان تازه در کنار سبزی خوردن، سالاد و ماست سرو می نمایند. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با طرز تهیه واویشکا و انواع آن آشنا کنیم و نکات طلایی پخت این غذای خوشمزه گیلکی را به شما آموزش دهیم.
هرآنچه باید درباره واویشکا بدانید:
- طرز تهیه واویشکا با گوشت چرخ نموده
- طرز تهیه واویشکا با گوشت تکه ای
- طرز تهیه واویشکا مرغ
- طرز تهیه واویشکا بادمجان
- طرز تهیه واویشکا با جگر سفید
- طعم واویشکا
طرز تهیه واویشکا با گوشت چرخ نموده
مواد لازم برای چهار نفر
- 500 گرم گوشت چرخ نموده
- یک عدد پیاز بزرگ پوست کنده و نگینی خرد شده
- 4 عدد گوجه فرنگی میانه رنده یا نگینی خرد شده
- نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
- 5 عدد سیب زمینی میانه پوست کنده و مکعبی خرد شده
- 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- نصف لیوان آب جوش
- 4 عدد تخم مرغ
- روغن به مقدار لازم
- جعفری یا پیازچه خرد شده برای تزئین
- نان تازه یا برنج برای سرو
طرز تهیه
مرحله اول:
مقداری روغن را در یک تابه بریزید و آن را روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا داغ گردد. سپس پیازهای نگینی خرد شده را در تابه بریزید و آن ها را برای پنج تا هفت دقیقه تفت دهید تا سبک و طلایی شوند. در ادامه زردچوبه و فلفل را به پیازها بیفزایید و کمی تفت دهید تا بوی ادویه ها دربیاید.
مرحله دوم:
گوشت چرخ نموده را در تابه بریزید و آن را با پیازها مخلوط کنید و تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند. سپس به گوشت نمک اضافه کنید و مواد داخل تابه را خوب مخلوط کنید.
مرحله سوم:
رب گوجه فرنگی را به مخلوط گوشت و پیاز اضافه کنید و کمی تفت دهید تا رنگ رب باز گردد و بوی خامی آن از بین برود. سپس گوجه فرنگی های نگینی خرد شده را در تابه بریزید و با گوشت مخلوط کنید. حرارت زیر تابه را کم کنید و اجازه دهید تا گوشت با آب گوجه فرنگی بپزد.
مرحله چهارم:
پس از کشیده شدن آب گوجه فرنگی، نصف لیوان آب جوش را در تابه بریزید و درب تابه را ببندید تا گوشت برای 20 دقیقه کاملا بپزد و واویشکا جا بیفتد.
مرحله پنجم:
در حین پخت گوشت، سیب زمینی ها را در یک تابه جداگانه در روغن سرخ کنید. سپس آن ها را روی کاغذ مخصوص آشپزخانه قرار دهید تا روغن اضافه آن ها کشیده گردد.
مرحله ششم:
تخم مرغ ها را در یک ظرف بشکنید و هم بزنید. سپس به آن ها کمی نمک و فلفل سیاه اضافه کنید. پس از کشیده شدن کامل آب واویشکا و به روغن افتادن آن، تخم مرغ هم زده را در تابه بریزید. در ابتدا درب تابه را ببندید تا تخم مرغ ها کمی خودشان را بگیرند. پس از حدود چهار دقیقه درب تابه را باز کنید و برای 6 دقیقه دیگر صبر کنید تا تخم مرغ ها کاملا بپزند.
مرحله هفتم:
واویشکا را در ظرف سرو بکشید و آن را با سیب زمینی سرخ نموده و جعفری یا پیازچه خرد شده تزئین کنید. واویشکا را با نان تازه یا پلو به سر میز بیاورید.
نکات مهم برای تهیه واویشکا با گوشت چرخ نموده
- اگر دوست دارید پیاز در غذای شما دیده گردد، آن ها را به صورت خلالی خرد کنید.
- اگر می خواهید گوجه فرنگی را پوره کنید، در ابتدا آن را پوست بگیرید، گوجه را به تکه های کوچک خرد کنید و سپس آن را در غذاساز یا مخلوط کن بریزید تا پوره گردد.
- در بعضی از طرز تهیه ها، کمی نخود فرنگی و هویج نگینی خرد و پخته شده نیز در واویشکا ریخته می گردد.
- برای سرو یک واویشکای مجلسی، بهتر است سیب زمینی ها را با قالب برش، قالب بزنید و سپس در روغن سرخ کنید.
- در صورت تمایل، کمی دارچین هم در واویشکا بریزید.
- شما می توانید از مقداری گرد غوره یا آب لیموی تازه برای مزه دار کردن واویشکا گوشت چرخ نموده بهره ببرید.
- در صورت تمایل از مقداری رب انار هم در تهیه واویشکا بهره ببرید.
- اگر یک غذای اصیل گیلانی می خواهید، چهار حبه سیر رنده شده را نیز همراه با پیاز تفت دهید.
- ماست و خیار، گزینه مناسبی برای سرو در کنار واویشکا است.
- واویشکا را معمولا کمی تند می پزند؛ پس در ریختن فلفل دست و دل باز باشید.
- طرز تهیه واویشکا یا سیب زمینی به همین ترتیب است. بعضی افراد، سیب زمینی سرخ نموده را در واویشکا می ریزند؛ اما بهتر است که سیب زمینی را به صورت جدا و در هنگام سرو به غذا اضافه کنید.
طرز تهیه واویشکا با گوشت تکه ای
مواد لازم برای سه نفر
- 300 گرم گوشت تکه ای ریز خرد شده
- یک عدد پیاز بزرگ پوست کنده و نگینی خرد شده
- 5 تا 6 عدد گوجه فرنگی میانه پوره شده
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
- یک قاشق چای خوری سماق قرمز
- آبغوره به مقدار لازم
- روغن به مقدار لازم
طرز تهیه
مرحله اول:
مقداری روغن در یک تابه بریزید و آن را روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا داغ گردد. سپس پیاز نگینی خرد شده را در روغن تفت دهید تا سبک و طلایی گردد.
مرحله دوم:
گوشت تکه ای، فلفل سیاه و زردچوبه را در تابه بریزید و کمی تفت دهید تا رنگ گوشت ها تغییر کند. سپس پوره گوجه فرنگی، آبغوره و سماق را در تابه بریزید، درب تابه را ببندید و شعله گاز را کم کنید تا گوشت بپزد و آب گوجه فرنگی کشیده گردد.
مرحله سوم:
به واویشکا به مقدار کافی نمک اضافه کنید. اگر احساس می کنید که گوشت نپخته است، کمی آب جوش در تابه بریزید. صبر کنید تا واویشکا به رغن بیفتد و آب آن کاملا خشک گردد.
مرحله چهارم:
واویشکا را با نان سرو کنید. نوش جان!
طرز تهیه واویشکا مرغ
واویشکا مرغ، یکی از لذیذترین نسخه های این غذای گیلانی است که دستور پخت بسیار آسانی دارد. این غذا با مرغ، سیب زمینی، فلفل دلمه ای، پیاز، سیر، گوجه فرنگی، رب گوجه فرنگی و آب لیمو درست می گردد و معمولا آن را با پلو سرو می نمایند.
مواد لازم برای سه نفر
- 300 گرم سینه مرغ ریز خرد شده
- 2 عدد سیب زمینی میانه پوست کنده و نگینی خرد شده
- یک عدد پیاز پوست کنده و نگینی خرد شده
- 2 حبه سیر پوست کنده و رنده شده
- یک عدد گوجه فرنگی پوره شده
- یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- یک عدد فلفل دلمه ای نگینی خرد شده
- یک عدد فلفل سبز نگینی خرد شده
- نمک، فلفل، زردچوبه به مقدار لازم
- یک قاشق غذاخوری آب لیموی تازه
- زعفران دم نموده غلیظ به مقدار لازم
- نان تازه یا برنج برای سرو
طرز تهیه
مرحله اول:
روغن را در یک تابه میانه بریزید و آن روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا داغ گردد. سپس پیازهای نگینی خرد شده را در تابه بریزید و آن ها را تفت دهید تا سبک و طلایی شوند.
مرحله دوم:
سیر رنده شده، فلفل قرمز، فلفل سیاه، زردچوبه و نمک را در تابه بریزید و همراه با پیازها تفت دهید. پس از حدود یک دقیقه تفت دادن و بلند شدن بوی سیر و ادویه ها، تکه های مرغ را در تابه بریزید و آن ها را نیز تفت دهید تا رنگ آن ها تغییر کند و کاملا سرخ شوند.
مرحله سوم:
پوره گوجه فرنگی را به مواد داخل تابه بیفزایید و همه مواد را خوب هم بزنید تا با هم ترکیب شوند.
مرحله چهارم:
رب گوجه فرنگی را در یک تابه جداگانه در کمی روغن تفت دهید تا رنگ آن باز گردد و بوی خامی آن از بین برود. سپس آن را در واویشکا بریزید و خوب هم بزنید.
مرحله پنجم:
فلفل دلمه ای و فلفل سبز خرد شده را در تابه واویشکا بریزید و برای چند دقیقه مواد را با هم تفت دهید. سپس آب لیموی تازه، زعفران دم نموده و نصف پیمانه آب جوش را در تابه بریزید، شعله گاز را کم کنید و درب تابه را ببندید تا واویشکا برای حدود 10 دقیقه بپزد.
مرحله ششم:
در حین پخت مرغ و سبزیجات، سیب زمینی ها را در یک تابه جداگانه در روغن سرخ کنید تا طلایی و برشته شوند. سپس آن ها را روی کاغذ مخصوص آشپزخانه قرار دهید تا روغن اضافه آن ها کشیده گردد.
مرحله هفتم:
واویشکا را به همراه سیب زمینی های سرخ نموده در ظرف سرو بکشید و همراه با نان تازه یا پلو سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه واویشکا مرغ
- شما می توانید از ادویه های دیگری مانند آویشن یا کاری نیز برای مزه دار کردن مرغ بهره ببرید.
- مقدار خرد کردن مرغ، کاملا سلیقه ای است؛ اما بهتر است آن ها را به مقدار دو بند انگشت خرد کنید.
- برای طبخ واویشکا معمولا از سینه و فیله مرغ استفاده می نمایند؛ اما شما می توانید از ران مرغ پخته و ریش ریش شده هم برای تهیه این خوراک بهره ببرید.
- در واویشکا مرغ مجلسی می توان از فلفل دلمه ای های رنگی نیز استفاده کرد.
- بعضی افراد، واویشکا مرغ را به صورت خوراک و کمی آبدار درست می نمایند؛ اما باید بدانید که واویشکا در کل، غذایی کم آب است.
طرز تهیه واویشکا بادمجان
واویشکا گوشت و بادمجان، غذایی فوق العاده خوشمزه است که به افراد علاقه مند به بادمجان، بدون شک عاشق آن خواهند شد. برای تهیه این خوراک خوشمزه که می توان آن را به صورت گیاهی یا با انواع گوشت (مرغ، گوشت تکه ای یا گوشت چرخ نموده) طبخ کرد، به بادمجان قلمی، پیاز، گوجه فرنگی، رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل و زردچوبه احتیاج دارید.
مواد لازم برای هشت نفر
- 10 عدد بادمجان قلمی پوست کنده و مکعبی خرد شده
- 600 گرم گوشت چرخ نموده
- 2 عدد پیاز میانه پوست کنده و نگینی خرد شده
- 5 عدد گوجه فرنگی میانه
- 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- نصف لیوان آب جوش
- نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
- 6 عدد تخم مرغ
طرز تهیه
مرحله اول:
آماده سازی بادمجان: روی بادمجان های پوست کنده و مکعبی خرد شده نمک بپاشید و آن ها را برای 20 دقیقه کنار بگذارید تا سیاهی و تلخی آن ها گرفته گردد. سپس آن ها را بشویید و خشک کنید. مقداری روغن در یک تابه بریزید و آن را روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا خوب داغ گردد. سپس بادمجان ها را در تابه بچینید و آن ها را سرخ کنید تا کاملا طلایی شوند.
مرحله دوم:
مقداری روغن در یک تابه دیگر بریزید و آن را روی حرارت میانه گاز گرم کنید. سپس پیازهای نگینی خرد شده را در روغن بریزید و آن ها را سرخ کنید تا سبک و طلایی شوند. نمک، فلفل و زردچوبه را به پیازها بیفزایید و کمی تفت دهید تا بوی ادویه ها بلند گردد.
مرحله سوم:
گوشت چرخ نموده را به پیازهای سرخ شده اضافه کنید و آن را نیز تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند. سپس رب گوجه فرنگی را در تابه بریزید و آن را سرخ کنید تا رنگ رب باز گردد و بوی خامی آن از بین برود.
مرحله چهارم:
گوجه فرنگی را به مواد داخل تابه اضافه کنید و شعله گاز را کم کنید تا گوشت بپزد و آب گوجه ها کشیده گردد. سپس نصف لیوان آب جوش را در تابه بریزید و واویشکا را برای 10 دقیقه دیگر بپزید تا آب آن کشیده گردد و گوشت بپزد. بادمجان های سرخ نموده را به واویشکا اضافه کنید و پخت را برای 10 دقیقه دیگر روی شعله ملایم گاز ادامه دهید.
مرحله پنجم:
تخم مرغ ها را روی واویشکا بشکنید و اجازه دهید تا تخم مرغ ها سفت شوند و خودشان را بگیرند.
مرحله ششم:
واویشکا گوشت و بادمجان را همراه با پلو سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه واویشکا بادمجان
- شما می توانید با حذف گوشت، یک غذای کاملا گیاهی داشته باشید.
- به جای گوشت چرخ نموده، می توان از مرغ یا گوشت تکه ای نیز استفاده کرد.
- در بعضی طرز تهیه ها از سیر رنده شده و قارچ خرد شده نیز استفاده می گردد.
طرز تهیه واویشکا با جگر سفید
واویشکا با جگر سفید، شبیه به جغور بغور ترکی است و طعمی دلچسب دارد. این غذا با پیاز، دل و جگر گوسفندی و گوجه فرنگی درست می گردد.
مواد لازم برای چهار نفر
- روغن به مقدار لازم
- یک عدد پیاز پوست کنده و نگینی خرد شده
- نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
- نصف یک دست جگر سفید گوسفند
- نصف یک دست دل گوسفند
- یک عدد گوجه فرنگی
- 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- یک قاشق غذاخوری زعفران دم نموده
- 2 قاشق غذاخوری دانه انار
- گلپر به مقدار لازم
- کره یا روغن به مقدار لازم
طرز تهیه
مرحله اول:
پیاز نگینی خرد شده را در کمی کره یا روغن داغ شده در یک تابه تفت دهید تا سبک و طلایی گردد. سپس زردچوبه، فلفل سیاه و دل و جگر خرد شده را در تابه بریزید و همراه با پیازها، خوب سرخ کنید.
مرحله دوم:
رب گوجه فرنگی را به مخلوط پیاز و دل و جگر بیفزایید و آن را سرخ کنید تا رنگ رب باز گردد. سپس گوجه فرنگی نگینی خرد شده، آب جوش، زعفران دم نموده و گلپر را در تابه بریزید، درب تابه را ببندید و شعله گاز را کم کنید تا آب گوجه کشیده گردد و دل و جگر بپزند.
مرحله سوم:
واویشکا را در ظرف سرو بکشید و روی آن را با دانه انار تزئین کنید. غذا را با نان به سر میز بیاورید.
طعم واویشکا
واویشکا، یک خوراک ساده و لذیذ شمالی است که به سرعت در خانه آماده می گردد. این غذای لذیذ را می توان با انواع گوشت یا به صورت کاملا گیاهی طبخ کرد. واویشکا از آن دسته غذاهایی است که عاشق آن خواهید شد؛ زیرا هم طعمی بسیار لذیذ دارد و هم دستور پخت آن، ساده است. یک کاسه واویشکای خوش رنگ و لعاب در کنار پلوی زعفرانی، سیب زمینی سرخ نموده و ماست و خیار درست همان چیزی است که برای تجربه حس و حال سفره های شمالی به آن احتیاج دارید.
آیا در پی طرز تهیه واویشکا می گشت؟ اگر دوست دارید یک واویشکا خوشمزه در خانه درست کنید، دست به کار شوید و از طرز تهیه انواع واویشکا ارائه شده در این مقاله بهره ببرید. اگر پیروز به درست کردن این خوراک خوشمزه شدید، حتما از آن عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام ([email protected])، تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید. ضمناًً در صورت تمایل، تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران خبرنگاران در زیر همین مقاله به اشتراک بگذارید.
منبع: کجارو / arga-mag.com / افق کوروش / نمناک / chishi.ir / بیتوته